Legislatíva na ochranu spotrebiteľov pred úžerou prinesie problémy

27.05.2014 Bratislava

Bratislava 27. mája (TASR) – Nové pravidlá na ochranu spotrebiteľov pre úžerníckymi pôžičkami, ktorú od 1. júna 2014 prináša novela Občianskeho zákonníka, spôsobí viaceré problémy.

K nim patrí napríklad výška tzv. úrokového stropu, zákaz poskytovať pôžičky v hotovosti, zákaz osobných návštev a telefonického volania s klientom po 18. hodine, prevod zabezpečovacieho práva na hnuteľný majetok, ako aj nové kompetencie Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI). Konštatovali to dnes na tlačovej besede zástupcovia nebankových spoločností združených v Asociácii poskytovateľov spotrebiteľských úverov (APSÚ).

"Problémom budú pôžičky v hotovosti. Vieme, že približne 10 až 30 % občanov Slovenska nemá, alebo nevyužíva účet v banke," priblížil konateľ Provident Financial pre ČR a SR Aleš Janků. Obmedzenie styku so zákazníkom vo večerných hodinách a počas sviatkov podľa neho znemožní či obmedzí osobnú dohodu veriteľa s klientom pri odklade splátok, či pri návrhu nového splátkového kalendára.

Nová legislatíva dáva podľa APSÚ nové a príliš silné kompetencie SOI, ktorá po zistení opakovaného pochybenia vymaže spoločnosť z registra veriteľov. SOI nebude môcť zvážiť, či je výmaz adekvátnou sankciou. Do úvahy sa budú pritom brať aj pochybenia firmy z minulosti. Znevýhodnené budú tak veľké spoločnosti s desiatkami a stovkami tisíc klientov.

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR, ktoré je autorom legislatívnych zmien, podľa vlastného vyjadrenia prihliada v otázke ochrany spotrebiteľa na záujmy občanov, a nie na záujmy nebankových spoločností.

"Netrápia nás zisky týchto firiem, ale životná úroveň našich občanov, ktorú práve predražené úvery a pôžičky často výrazne znižujú. Nová právna úprava pritom podľa nášho názoru jednoznačne vytvára dostatočný priestor pre férové a etické podnikanie v oblasti spotrebných úverov, v rámci ktorého budú môcť seriózne spoločnosti bez problémov pôsobiť," reagovala pre TASR hovorkyňa rezortu spravodlivosti Alexandra Donevová.

APSÚ združuje najvýznamnejšie spoločnosti na trhu nebankových spotrebiteľských úverov, ktoré v roku 2013 poskytli vyše 700.000 úverov v hodnote 610 miliónov eur. Členmi sú spoločnosti Cetelem, Consumer Finance Holding, Home Credit, Provident Financial, Cofidis, GE Money, Profi Credit, Kešovka.
 

Vyberte región